Троянски манастир

Само на 1 км от Къща за гости „Орешака“ се намира третият по големина манастир след Рилския и Бачковския манастир. Троянският манастир се гордее с могъщи стенописи, изрисувани от Захари Зограф, основният художник от периода на Възраждането.
Някои от тези манастири от 16-ти век са преживели многобройни нападения на Османската империя между 16-ти и 18-ти век, но повечето от днешния манастир датират от 1835 г. Всички поразителни стенописи в църквата “Успение Богородично” са нарисувани през четиридесетте години от Захари Зограф. Църквата е слабо осветена, така че е трудно да се видят детайлите на фреските вътре, постепенно, обаче, биват възстановявани. Най-добрите стенописи на Зограф обаче са отвън, на задната стена. Те изобразяват Деня на Страшния съд, апокалипсиса и ада, включително огнедишащ дракон със седем глави и демонично мъчение на грешници.
Манастирът е известен и с ръчно издълбания дървен олтар и иконостас, изработен в средата на 19-ти век от дърворезбарите в Трявна. Връхната точна за повечето хора е легендарната икона “Св. Богородица Троеручица”, която може да се види само по време на ежегодния празник Успение Богородично (Голяма Богородица) на 15 август.
Революционният лидер от 19-ти век, Васил Левски, формира и обучава въстаници тук и призовава самите монаси да се борят с турците през 1876 г. Тази част от историята на манастира е подчертана в малкия музей на 3-ия етаж. Вратата обикновено е заключена, но персоналът на рецепцията може да я отвори при наличие на желаещи.